FL!NK HRM Advies: Opleidingskosten van jouw werknemers

Scholing van jouw medewerkers is belangrijk. Hoe voorkom je dat een ander daarvan profiteert?

Investering in jouw medewerkers en jouw onderneming
Jij wilt als ondernemer best investeren in scholing voor jouw werknemers, maar je wilt voorkomen dat een ander daar profijt van heeft, of dat jij met een kostenpost blijft zitten. Weet wat je moet doen als je net in scholing van een werknemer hebt geïnvesteerd en de arbeidsovereenkomst eindigt. Een studiekostenbeding kan uitkomst bieden.

Leg de afspraken vast in een studiekostenovereenkomst
Dit kan in de arbeidsovereenkomst of in een aparte studiekostenovereenkomst. In zo’n studiekostenovereenkomst leg jij samen met je werknemer de afspraken vast over het terugbetalen van de studiekosten bij het einde van de arbeidsovereenkomst of bij voortijdige beëindiging van de opleiding.

Hoe werkt een studiekostenovereenkomst?
Wat moet er zeker in het studiekostenovereenkomst staan om later een succesvol beroep op het beding te kunnen doen?
-Over welke periode jij profijt hebt van de opleiding.
-Wat de gevolgen van de terugbetalingsverplichting zijn voor de werknemer.
-Het moet duidelijk zijn dat hij/zij de studiekosten moet terugbetalen als hij/zij voortijdig stopt met de opleiding of als hij ontslag neemt tijdens of direct na afloop van de opleiding. Ook moeten de gevolgen duidelijk zijn als jij als werkgever het dienstverband beëindigt.
Pas op: Rechters zijn duidelijk in hun uitspraken over een studiekostenovereenkomst: als de tekst onduidelijk is, komt dit voor risico van de werkgever en hoeft de werknemer geen studiekosten terug te betalen.
-Het bedrag dat de werknemer moet terugbetalen, waarbij uitgegaan wordt van een glijdende schaal. Dit houdt in dat het bedrag geleidelijk afneemt in de periode waarover jij profijt hebt van de opleiding.
-Omschrijf duidelijk wat jij onder studiekosten verstaat, zoals bijvoorbeeld opleidingskosten, loon over opleidingsdagen, enz..

FL!NK Advies
Leg de afspraken over de studie- en opleidingskosten van jouw medewerkers vooraf vast in een studiekostenovereenkomst met heldere terugbetalingsverplichtingen. Als je vragen hebt, neem dan contact op met de heren van de hrm afdeling of via 0162-452122.

FL!NK | Tijd voor ondernemen

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]