FL!NK HRM Advies: Hoeveel mogen studenten bijverdienen bij jou?

Neem je als ondernemer / werkgever studenten of scholieren in dienst, dan is het verstandig als de werkgever deze werknemers wijst op de bijverdiengrens voor de studiefinanciering. FL!NK bijverdienen is namelijk niet altijd zonder gevolgen!

In veel ondernemingen wordt de zomerdrukte opgevangen door studenten of scholieren aan te nemen. Deze vakantiekrachten hebben in veel gevallen recht op een studielening of op studiefinanciering. Levert hun vakantiebaan te veel op, dan moeten ze die lening of financiering stopzetten om te voorkomen dat ze na afloop van 2019 veel moeten terugbetalen.

De bijverdiengrens is in 2019 voor drie groepen werknemers van belang:
-mbo’ers onder de 18 met een zogenoemd studentenreisproduct;
-mbo’ers van 18 jaar of ouder die studiefinanciering ontvangen;
-hbo’ers en wo’ers met studiefinanciering volgens het oude stelsel voor het hoger onderwijs.

Deze groepen werknemers mogen in 2019 op jaarbasis maximaal € 14.682, – bijverdienen. Het gaat daarbij om het verzamelinkomen of belastbaar loon. Ook inkomsten van buiten Nederland tellen mee. Meer info? klik hier 

Niet voor alle studenten van belang
In het hoger onderwijs bestaan twee stelsels voor studiefinanciering naast elkaar: het oude stelsel (met een basisbeurs, eventuele aanvullende beurs en lening) en het nieuwe stelsel (zonder basisbeurs). Studenten in het hoger onderwijs die volledig in het nieuwe stelsel vallen, hoeven geen rekening te houden met de bijverdiengrens. Dat hoeft zelfs niet als zij een studentenreisproduct hebben.

FL!NK Advies
-Bekijk voordat je een student in dienst neemt wat de financiële gevolgen zijn.
-Graag bespreken wat in jouw situatie interessant kan zijn.

Dat geeft dat jou inzicht en zekerheid, geeft jou de ruimte om te ondernemen. Wil je meer informatie over je eigen situatie of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact met Ellen of met jouw contactpersoon bij ons via 0162-452122.

FL!NK | Tijd voor ondernemen

 

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]