FL!NK Fiscaal: Oudedagsreserve en jouw pensioen, hoe zit dat fiscaal?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je gebruik maken van de mogelijkheid om een oudedagsreserve te vormen. Wat houdt een oudedagsreserve nu precies in en welke voorwaarden zijn er.

Een oudedagsreserve, wat is het en hoe werkt het fiscaal?
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor jouw oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert je dus op de korte termijn belastingvoordeel op.

Voorwaarden
Om de oudedagsreserve te kunnen vormen, moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en moet je voldoen aan het urencriterium. Aan het begin van het kalenderjaar mag je de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

Het vormen van de oudedagsreserve heeft tot gevolg dat de belastingheffing dus wordt verschoven naar de toekomst. In de jaren dat je een deel van de winst toevoegt aan jouw oudedagsreserve, betaal je minder belasting. Op enig moment valt deze reserve weer vrij en behoort de afname geheel tot de winst. Je betaalt dan meer belasting. Het is daardoor niet vooraf te zeggen of de reserve voor jou gunstig is.

Opheffen van de oudedagsreserve?
Je kan de oudedagsreserve op ieder moment opheffen door een deel van de oudedagsreserve af te storten naar een verzekeringsmaatschappij of bank in de vorm van een lijfrentepolis of bankspaarproduct.

Fiscaal maatwerk
Het vormgeven van jouw oudedagsvoorziening (“jouw pensioen”) is maatwerk en is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.

FL!NK Advies
Graag bespreken met jou wat in jouw situatie fiscaal de meest interessante optie om een passende oudedagsvoorziening (pensioen) voor jou te regelen.

FL!NK Accountants & Fiscalisten staat je graag bij om de mogelijkheden voor fiscaal voordeel te onderzoeken.

FL!NK | Tijd voor Ondernemen

Meer weten of advies nodig?
Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je advies neem dan contact met ons of via 0162-452122 of via jouw vaste contactpersoon.

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]