FL!NK Fiscaal: Nog dividend uitkeren in 2019; welke keuze maak jij?

Als directeur grootaandeelhouder (dga) kan je op twee manieren de winst uit je eigen BV halen, salaris of dividend. Wat is het voordeligst en wat zijn de mogelijkheden?

Over jouw salaris uit de BV betaal je minimaal 36,65% (2019) en maximaal 51,75% (2019) inkomstenbelasting.
Aan jou als dga kan door de BV ook dividend worden uitgekeerd. Jouw BV betaalt dan eerst vennootschapsbelasting, 19% over de eerste € 200.000 winst en 25% over het meerdere. Over het dividend betaal je dan nog eens 25% belasting (box 2). Doorgerekend bedraagt de gezamenlijke belastingheffing dan 39,25%/43,75%.

Fiscaal maatwerk
Als je voor de inkomstenbelasting in het hoogste tarief valt, zal dividend dus vaak fiscaal aantrekkelijker zijn dan salaris. Het blijft echter altijd fiscaal maatwerk om het fiscale optimum te vinden, omdat aftrekposten als hypotheekrente, arbeidsongeschiktheidsverzekering fiscaal wel verrekend kunnen worden met jouw salaris, maar niet met dividend.

Let op:
-De fiscale aftrek van veel aftrekposten wordt in de komende jaren afgebouwd van 51,75% naar 37%
-Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de gebruikelijkloonregeling, op grond waarvan jij als dga verplicht bent om in 2019 minstens € 45.000, – salaris te nemen.
-Daarnaast kunnen de diverse heffingskortingen het fiscale voordeel beïnvloeden.
-Het tarief voor dividenduitkeringen wordt in de komende jaren verhoogd.

FL!NK Advies
Graag bespreken met jou wat in jouw situatie fiscaal de meest interessante optie om het resultaat van BV aan jou uit te keren. Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je advies neem dan contact met ons of via 0162-452122 of via jouw vaste contactpersoon.

FL!NK | Tijd voor Ondernemen

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]