FL!NK Fiscaal: Auto privé en toch btw terugvragen; hoe werkt dat fiscaal?

Stel je bent ondernemer (eenmanszaak) en je hebt een auto waarmee je zowel zakelijk als privé rijdt. Je moet kiezen deze auto op de ‘zaak’ te zetten of juist privé te houden: een dilemma dus. Fiscaal zo gunstig mogelijk. Toch? De btw kun je terugvragen, of je auto nu zakelijk is of privé.

Auto privé of zakelijk rijden; hoe werkt dat fiscaal?
Op de zaak zetten betekent weliswaar dat alle kosten van de auto zakelijk geboekt mogen worden, maar ook dat je een bijtelling van maximaal 22% van de cataloguswaarde van de auto voor je kiezen krijgt. Deze bijtelling bedraagt bij ondernemers overigens nooit meer dan de werkelijke kosten en lasten. Voor de btw geldt dat je alle btw op aanschaf en kosten mag terugvorderen en jaarlijks 2,7% van de cataloguswaarde moet terugbetalen aan de belastingdienst.

De andere optie is de auto privé rijden. De kosten zijn dan niet aftrekbaar van je winst, maar je mag wel een bedrag van € 0,19 in rekening brengen voor de gereden zakelijke kilometers. Het zou ook logisch zijn dat je in deze situatie niets met de btw kunt. En toch is dat niet zo.
Het is minder bekend, maar het is volgens de fiscale regels, mag je een deel van de btw op je kosten wel terugvragen. En zonder dat je de bijtelling bij je winst moet tellen.

Het gaat als volgt: voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet is btw aftrek mogelijk. Voor privédoeleinden is geen btw aftrek mogelijk. Overigens, hierbij geldt woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik. Voor het bepalen van het privégebruik maakt het ook uit of je een kilometeradministratie bijhoudt.

Houd je een sluitende kilometeradministratie bij? Dan kun je dus berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Heb je geen kilometeradministratie? Dan mag je alle btw over het onderhoud en gebruik aftrekken. Vervolgens moet je aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren wegens het privégebruik. Dit doe je door 1,5% van de cataloguswaarde aan te geven als verschuldigde btw.

FL!NK Advies
Graag bekijken we samen met jou wat in jouw specifieke situatie fiscaal de meest interessant optie is. Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je advies, neem dan contact met ons of via 0162-452122 of via jouw vaste contactpersoon.

FL!NK | Tijd voor Ondernemen

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]