Blog: Voorkom fiscale verrassingen achteraf!

De eerste voorlopige belastingaanslagen 2019 zijn inmiddels verstuurd door de belastingdienst.

Wat is een voorlopige belastingaanslag?
-Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting is een bericht wat de belastingdienst meestal aan het begin van het jaar stuurt en waarin staat hoeveel belasting je mogelijk moet betalen of terugkrijgt.
-Het is ook mogelijk dat de belastingdienst na het indienen van de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting een voorlopige aanslag oplegt.
-In beide gevallen betreft het een voorlopige berekening. Later volgt er altijd een definitieve aanslag.

LET OP!
Een voorlopige aanslag is dus altijd een voorlopige berekening die kan afwijken van de later op te leggen definitieve aanslag!

Hoe werkt zo’n voorlopige belastingaanslag?
-De voorlopige aanslag die je aan het begin van het betreffende jaar ontvangt, kun je, als het een betaling betreft, in maandelijkse termijnen voldoen of voor een bepaalde datum ineens betalen. Bij een betaling ineens krijg je een betalingskorting.
-Als de voorlopige aanslag een te ontvangen bedrag betreft, krijg je dat bedrag in maandelijkse termijnen van de belastingdienst gestort op je rekening.
-Krijg je een voorlopige aanslag na afloop van het betreffende jaar, dan ontvang je het bedrag binnen zes weken of moet het bedrag binnen zes weken betaald zijn.
-Als je het niet eens bent met de opgelegde voorlopige aanslag (bijvoorbeeld de geschatte winst is te hoog / te laag), dan kun je de voorlopige aanslag (laten) wijzigen of stopzetten.
-Heb je geen voorlopige aanslag ontvangen, maar verwacht je wel bij de aangifte inkomstenbelasting een bedrag te moeten betalen / te ontvangen, dan kun je zelf bij de belastingdienst om een voorlopige aanslag verzoeken.

Wijziging van omstandigheden?
Als je omstandigheden veranderen in de loop van het jaar, dan kan dit invloed hebben op je voorlopige aanslag.
Redenen om je voorlopige aanslag aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten zijn onder andere:
– Verkoop van de eigen woning,
– Hypotheek(rente) wijzigt,
– Gezinssituatie (huwelijk, scheiding, kinderen) verandert,
– Inkomen stijgt/daalt.

Toeslagen
Wijzigingen in jouw financiële situatie hebben niet alleen gevolgen voor jouw voorlopige belastingaanslagen maar hebben ook gevolgen voor eventuele toeslagen die jij ontvangt.

Voorkom boetes van de belastingdienst
-Het is van belang om je voorlopige aanslag zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij de werkelijkheid, want bij het verstrekken van opzettelijk onjuiste of onvolledige gegevens kan de belastingdienst aan jou een boete opleggen.
Let op: op basis van bijvoorbeeld jouw aangiften omzetbelasting kan de belastingdienst een indicatie van jouw resultaat zien.

Voorkom belastingrente
De belastingdienst gaat na een bepaalde periode belastingrente in rekening brengen aan jou.
Hoe werkt dat?
Over 2018 begint de rente te lopen vanaf 1 juli 2019. Voor de inkomstenbelasting berekent de belastingdienst 4% rente en voor de vennootschapsbelasting berekent de belastingdienst 8% rente.

Wat doet FL!NK? Wij kijken pro-actief met je mee gedurende het hele jaar!
-Wij kunnen je natuurlijk van dienst zijn bij het wijzigen, stopzetten of aanvragen van een voorlopige aanslag.
-Geef wijzigingen in jouw financiële situatie tijdig aan ons door.
-Ons kantoor heeft bijna alle klanten aangemeld bij de belastingdienst om elektronische aanslagen te ontvangen. Alle aanslagen die we via dit systeem ontvangen, worden door ons gecontroleerd.
-Als we vermoeden dat een (voorlopige) aanslag aangepast dient te worden, nemen we contact met je op om te overleggen. Niet alleen aan het begin van het jaar, maar ook in de loop van het jaar bekijken we de aanslagen nog een keer.

FL!NK Advies
Zorg dat jouw voorlopige aanslagen 2019 zoveel mogelijk aansluiten bij jouw verwachte inkomen over 2019. Dit voorkomt fiscale en financiële verrasseringen (grote nabetalingen + hoge belastingrente) achteraf en geeft jou rust en zekerheid.

FL!NK Accountants & Fiscalisten staat je graag bij om de mogelijkheden voor fiscaal voordeel te onderzoeken. Als je vragen hebt, neem dan contact met ons op via Lauran en/of Jeanine of via 0162-452122.

Lauran Janssen ~ Belastingadviseur Jeanine van den Bosch ~ Belastingadviseur

FL!NK | Tijd voor Ondernemen

Altijd op de hoogte

FL!NK zit bovenop de actualiteiten. De kennis die wij zo vergaren, verzamelen we in deze kennisbank. Doe er uw voordeel mee!

E-mailnieuwsbrieven ontvangen?

[mc4wp_form id=”7144″]